top of page

Portland Place Offices

An inventive expansion and refurbishment of a 33,000 sqft office building next to the BBC's Broadcasting House on Portland Place

the interiors evolved into a welcoming mix of old and new, where unrestrained yet well-structured open-plan offices sported a fresh blend of raw, nature-inspired textures and exposed modern installations

< Back

Project Details

Type

Office

Location

Westminster, London

Client

The Howard de Walden Estate

Value

£5-6m

Collaborators

Structure

Fairhurst

Building Services

Team

Lisa Ames-Hall
Joanne Gust
Jonathan Holt

Photography

Peter Bennett

Our architectural assignment entailed the inventive expansion and refurbishment of two office buildings – 24 and 24a Portland Place, nested between the BBC’s Grade II listed Broadcasting House and 26-30 Portland Place. The combined space touted a generous 31,000 square feet.


Embracing and highlighting the unique qualities of each structure, we focused on preserving and amplifying the pre-existing charm of building 24, while subtly simplifying 24a. Thus, the interiors evolved into a welcoming mix of old and new, where unrestrained yet well-structured open-plan offices sported a fresh blend of raw, nature-inspired textures and exposed modern installations.


By drawing inspiration from Art Deco and interpreting traditional craftsmanship through a contemporary lens, we managed to infuse transitionary spaces with unity and luxury. The original Edwardian grandiose of meeting rooms enjoyed a careful rejuvenation, with the clever repurposing of chimneys allowing for concealed state-of-the-art services while preserving the room’s aesthetic appeal.


Lastly, we transformed the isolated ground level quarters into an imposing entrance and reception area, befitting the heritage of these buildings. The renovation at Portland Place illustrates our commitment to elegantly converging the past with the present in sustainable, functional design.